Hieronder een klein voorsmaakje van de praktische (onderhouds)tips die in het technisch handboek aan bod komen:
1.Groenaanslag
Groenaanslag is een welbekend fenomeen, dat ontstaat wanneer algen – of ook schimmels en bacteriën – zich nestelen op vochtige en schaduwrijke plekken. Zeker na de vochtige winters die we hebben gehad, zijn ze alomtegenwoordig. Wie er op let, ziet ze op terrassen, tuinhuisjes of zelfs rubberen profielen van auto’s, maar ook op noordelijk georiënteerde gevel-en dakvlakken. Zowat alles wordt groen!
Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om het vuil te verwijderen, én om groenaanslag te voorkomen. Als particulier kan je zelf ontgroenen met gelijkaardige middelen als voor mos. Reinigen gebeurt doorgaans door afspoelen met koud of warm water, of met specifieke merkgebonden reinigingsmiddelen voor je ETICS. De slimste aanpak is om je uitvoerder of fabrikant te contacteren voor de gepaste oplossing.
Maar we geven graag een bijkomende tip: voorkomen is beter dan genezen! Loop minstens één keer per jaar rond je gevel en stel jezelf volgende vragen: merk je ergens abnormale sporen van vervuiling? Bijvoorbeeld aflopen aan dakranden, regenafvoer, dorpels,… Of zie je beginnende tekenen van algen of mosaangroei?
Als je één van deze zaken opmerkt, dan is het tijd voor actie! Wacht niet tot de vervuiling erger wordt!
2.Externe warmtebronnen
Niet alleen de weersomstandigheden zorgen voor temperatuurschommelingen op het oppervlak van het gevelisolatiesysteem, maar ook andere warmtebronnen zoals barbecues, vuurkorven, terrasverwarmingselementen, etc. Deze warmtebronnen kunnen niet alleen verkleuring van het sierpleister veroorzaken, maar zelfs ook schade aan de onderliggende isolatie. Hou dus altijd een veilige afstand!
3.Klimplanten
Vermijd (klim)planten langs de gevel. Zij kunnen zich met hun wortels aanhechten op het sierpleister. Daarna kunnen ze niet meer worden verwijderd zonder de gevel te beschadigen.
4.Atmosferische vervuiling
De meest gekende vervuiling van gebouwen is de atmosferische. Ze wordt veroorzaakt door onder meer uitlaatgassen, fabrieksuitstoot en het afzetten van fijn stof op de gevel. Goed om weten: atmosferische vervuiling is perfect te verwijderen door middel van een gevelreiniging.