Nu de zomer in aantocht is: wat zijn de ideale weersomstandigheden voor het plaatsen van een ETICS?

Het wordt stilaan duidelijk wat de klimaatverandering voor onze contreien concreet inhoudt: langere natte periodes dan vroeger en bloedhete zomers die alsmaar meer de norm worden. Dat zijn verre van ideale omstandigheden om een ETICS of buitengevelisolatiesysteem aan te brengen. Wat die dan wel zijn en hoe je bij regenweer of onder een loden zon toch aan de slag kan om een buitengevelisolatiesysteem te plaatsen, frissen we graag nog eens voor je op.

Een buitengevelisolatiesysteem kan je niet aanbrengen wanneer er een drogende wind staat, bij regenweer, in volle zon en bij te hoge of te lage omgevingstemperaturen. Waarom regen en een drogende wind te vermijden zijn, spreekt voor zich.

Direct zonlicht en hoge temperaturen zullen ervoor zorgen dat de mortel en sierpleister sneller drogen, met respectievelijk een slechtere kleefkracht en moeilijkere verwerking tot gevolg. Xthermo raadt aan om elke stelling met een afdekzeil af te schermen. Bij voorkeur ook regenbescherming bovenaan. Met afdekzeilen en netten kan de gevel worden afgeschermd van de zon – en ook van de regen en drogende wind, maar dan blijft de temperatuur altijd een aandachtpunt. Als richtlijn wordt een maximum van 30° C (ondergrond en/of omgevingstemperatuur) aanbevolen. Hoewel niet relevant voor de komende periode geven we toch ook nog graag even mee dat de minimumtemperatuur waaronder een buitengevelisolatiesysteem niet mag worden aangebracht 5° C bedraagt, want dan dreigt het gevaar op condensatie. In ieder geval dient altijd het advies van de leveranciers van het buitengevelisolatiesysteem gerespecteerd te worden.

Zonnescherm1
WILLCO 202107WEB 2In1
Zonnescherm2

Hieronder geven we enkele praktische tips voor het aanbrengen van kleefmortel en sierpleister bij hoge temperaturen:

ALGEMEEN

  • Plan je werkdag. Begin vroeger wanneer de temperaturen nog niet zo hoog zijn, en hou eerder op.
  • Spreek op voorhand goed af wie waar begint aan de gevel en wie het ritme bepaalt, bespreek een goede tactiek.
  • Werk met gevels in de schaduw. Er is telkens een beschaduwde gevel op elk moment van de dag. Let ook dan op de maximale temperatuur van 30 °C van de ondergrond en/of omgeving.
  • Begin niet/stop met werken als de ondergrond- en/of omgevingstemperatuur meer dan 30° C bedraagt.

KLEEFMORTEL

  • (Kleef)mortel verliest vocht door verdamping bij die hoge temperaturen, waardoor hij sneller zal drogen met verminderde kleefkracht en een kortere verwerkbaarheid tot gevolg.
  • Maak niet te veel kleefmortel aan in één keer, zodat je hem tijdig kan verwerken.
  • Werk voor het aanmengen, klaarmaken en verwerken van de mortel in de schaduw, niet in de volle zon.
  • Meng uitgedroogde mortel nooit opnieuw met water.

SIERPLEISTER

  • Bij hoge temperaturen zal de sierpleister door verdamping sneller drogen en daardoor moeilijker verwerkbaar zijn. Ook het ‘inbranden’ van stellingskaders of -vloeren in het sierpleister vormt dan een risico.
  • Maak het plakspaan tijdens het verwerken van de sierpleister regelmatig schoon met zuiver water. Het bindmiddel in de sierpleister zal snel opdrogen op je plakspaan, waardoor het risico bestaat dat je de sierpleister opentrekt tijdens het structureren ervan.
  • Zorg voor een goede verdeling van de potten sierpleister op de stelling. Een goede voorbereiding bespaart je immers kostbare tijd.
  • Moeilijk bereikbare vlakken zoals dagkanten, plafonds of hoeken vragen in verhouding meer tijd dan gevelvlakken om sierpleister op aan te brengen. Voer die taak daarom uit voor of pas nadat je de grote gevelvlakken hebt aangepakt. Let wel op de afwerking ter hoogte van de hoeken.
Technisch handboek

Graag nog meer tips? Raadpleeg het technisch handboek. Het handboek is niet alleen een bijzonder handige informatiebron – gevuld met technische informatie en specifieke richtlijnen – maar ook een illustratie van de intense samenwerking tussen de verschillende leden (AXO Industries, Cantillana, Caparol, Knauf, Mapei, Sto en Willco Products).

Technisch handboek