Waarom niet elke isolatie geschikt is voor toepassing in ETICS

De regelgeving rond bouwproducten schrijft voor dat een External Thermal Insulation Composite System (ETICS) of buitengevelisolatiesysteem gesloten moet zijn. Dat betekent dat voor de verschillende componenten van het buitengevelisolatiesysteem producten van dezelfde systeemhouder worden gebruikt. Enkel dan zal het ETICS optimaal functioneren en voldoen aan zijn prestaties zoals vermeld in de technische goedkeuring (ATG of ETA). Xthermo benadrukt graag nog eens het belang van dergelijke ‘systeemloyaliteit’. Het stelt immers vast dat in België nog te vaak isolatie gebruikt wordt die niet tot het systeem behoort.

Een buitengevelisolatiesysteem bestaat uit een combinatie van verschillende lagen: een kleefmortel, de isolatie, een wapeningslaag, een hechtingslaag en de afwerkingslaag. Enkel wanneer al die componenten van dezelfde systeemhouder worden gebruikt, kan de eindgebruiker vertrouwen op een systeem dat in zijn totaliteit onderworpen is aan de meest strenge proeven en beantwoordt aan de richtlijnen. De fabrikant van het gevelsysteem levert dus de volledige kit aan, inclusief de bijbehorende accessoires voor alle aansluitingen.

Zo beschikt een ETICS in België over een ATG-certificaat, een technische goedkeuring die de gebruiksgeschiktheid en de veiligheid waarborgt en als een echte kwaliteitsmerk wordt beschouwd en afgestemd is op het typische Belgische klimaat.

In het kader van ATG wordt de isolatie beschouwd als een hoofdcomponent die onderworpen is aan een doorlopende controle en evaluatie. Het is het onderdeel dat instaat voor de thermische prestatie en meteen ook de drager voor het pleistersysteem of de harde bekleding. 

5 Isolatie Kleven
Uitvoering Willco 01 Web
Uitvoering Sto 01 Web

Verstrekkende gevolgen

In de praktijk gebeurt het dat er ETICS worden geplaatst waarin niet de ATG-gecertificeerde isolatie van de systeemhouder wordt gebruikt. Dergelijk gebruik van systeemvreemde of niet geschikte isolatie kan leiden tot o.a.:

  • de ongeldigheid van de attestering van de brandreactieklasse van het systeem (EN13501), wat zwaarwichtige juridische gevolgen kan hebben wanneer het ETICS wordt onderzocht na een (brand)incident;
  • geen garantie op de thermische prestatie van de isolatieplaat, de zogenaamde R-waarde zoals opgenomen in tabel 16 van de ATG, en de λ-waardes zoals o.a. ook in de EPB -productgegevens databank vermeld; dit leidt tot onbetrouwbaarheid van de berekeningen in het kader van de EPB-regelgeving en risico op niet-toekenning van subsidie in geval de niet-conformiteit aan het licht komt;
  • barsten of loskomen van het pleister doordat de bestendigheid aan warmte-regencycli en vries-dooicycli zoals die in het Belgische klimaat kunnen voorkomen, niet bewezen is en doordat de dimensionele stabiliteit van de gebruikte isolatie onvoldoende is voor toepassing binnen een ETICS;
  • geen garantie op weerstand tegen mechanische belasting van een hard of zacht lichaam;
  • geen garantie op een correct gedimensioneerde mechanische bevestiging d.m.v. schotelpluggen door onzekerheid over de eigenschappen m.b.t. de in de ATG vermelde rekenwaardes (o.a. doortreksterkte van de plug uit de isolatie; deze waardes liggen aan de grondslag van de berekening van het systeem om weerstand te bieden aan windbelasting);

Systeemvreemde EPS-isolatie vindt ook veel moeilijker toegang tot het door de systeemhouder georganiseerde recyclage -of terugnamecircuit.

EAE G 006 ETICS With Rendering System 2021 02 13
Logoatg
EAE G 004 ETICS With Brick Slips 2021 02 13

Xthermo benadrukt dus graag nog eens het belang van systeemloyaliteit.

Bij gebruik van materialen die geen deel uitmaken van het systeem, zullen systeemgaranties vervallen en zal de aansprakelijkheid van de uitvoerder in het geding komen.Systeemgetrouwheid kan dus ook juridische zekerheid bieden voor bouwprojecten.
Meer info én de geldige ATG-goedkeuringen van alle xthermo leden, kunnen geraadpleegd worden op de website van de vzw BUtgb.

Graag nog meer tips?

Raadpleeg het technisch handboek met  hoofdstuk 3 over kwaliteit en duurzaamheid en hoofdstuk 8 over systeemeigen verwerking.

Het handboek is niet alleen een bijzonder handige informatiebron – gevuld met technische informatie en specifieke richtlijnen – maar ook een illustratie van de intense samenwerking tussen de verschillende leden (AXO Industries, Cantillana, Caparol, Knauf, Mapei, Sto en Willco Products).

Technisch handboek